עוד בשירותי ראיית חשבון

לאור שינוי מדיניות המיסוי בישראל משיטת מיסוי טריטוריאלית (דהיינו תשלום מס רק על ההכנסות שהופקו או נצמחו בישראל) לשיטת מיסוי פרסונאלית, תושבי ישראל מחוייבים לשלם מס הן בגין הכנסותיהם מישראל והן בגין אלו שהופקו ברחבי העולם. עקב כך אתם עלולים להקלע למצבים בלתי נסבלים בהם תדרשו לשלם כפל מס בגין אותה הכנסה בדיוק: גם בישראל וגם בחו"ל! הסיכון לתשלומי כפל מס עלול בהחלט להטות את הכף עבור משקיעים המתלבטים לגבי כדאיות כלכלית של עסקאות רבות.

טיפ: חושבים על המס עוד לפני יצירת ההכנסה

חתימה על עסקאות ויצירת הכנסות עבורכם זה נהדר ומבורך אך לאור החוקים השונים רצוי שתבחנו קודם היטב את המיסים שיוטלו על העסקה לפני שתחליטו אם להשקיע בה או לא. יחד עם זאת, מדינות העולם הבינו כי אכן מדובר בבעיה והמציאו לה גם פיתרון: אמנות מס. אמנות המס נחתמות בין מדינות שונות, מסדירות את תשלום המס ומונעות כפל מס. לישראל אינטרס גדול לחתימה על אמנות מס חדשות ולשימור קיימות – הן מסייעות במשיכת משקיעים למדינה, ביצוע עסקאות ופתיחת ישראל בפני שווקים חדשים. אמנות מס לא רק "מסדרות" את תשלומי המס למניעת כפל מס, הן אף כוללות סיוע הדדי בשקיפות מידע לגבי נישומים והלכה למעשה, הן בעצם גוברות במרותן על החקיקה המדינית בנושאי המיסוי הבינלאומי.

כך תדעו למי תהיו חייבים

  • ודאו שהעסקאות שאתם מבצעים מעוגנות גיאוגרפית באחת מאמנות המס של ישראל: במקרים בהם לא קיימת אמנת מס יתכן ויוטל כפל מס הן במדינת התושבות והן במדינת המקור.

  • סעיף 200 לפקודת מס הכנסה מעניק זיכוי בגין המס ששולם בחו"ל כנגד חיוב במס בישראל, במקרה בו לישראל זכות מיסוי משנית או שיורית. מה הכוונה? כאשר בהתאם לדין הפנימי של המדינות המתקשרות נוצר מצב בו נישום (יחיד או חברה) נחשב לתושב שתי המדינות, קביעת התושבות שלו תתבצע בהתאם ל'שוברי שוויון' הקבועים באמנה. לדוגמה, בהתאם לאמנת נוסח ה-OECD מבחני שוברי השוויון הינם: היכן נמצא בית הקבע, איפה מרכז האינטרסים החיוניים, היכן הנישום נוהג לגור והאזרחות. במידה ולא הגיעו הצדדים להכרעה תיקבע התושבות בהתאם להסכמת הצדדים.

איפה כדאי לעשות עסקים?

כיום מרבית האמנות עליהן חתומה ישראל מבוססות על מודל האמנה הבינלאומי של ה-OECD ואילו חלקן האחר מבוסס על אמנת האו"ם. הבסיס להחלת אמנת המס הינו היותו של הנישום תושב של אחת המדינות החתומות. במצב בו ישנו כפל תושבות (כלומר הוא נחשב לתושב בשתי המדינות) תדרש הכרעה לפי הוראות האמנה ולפי סעיף 196 היא אפילו תגבר על החוקים המקומיים.

נכון להיום חתומה ישראל על אמנות מס עם כ-53 המדינות הבאות:
אוזבקיסטאן, אוסטריה, אוקראינה, איטליה, אירלנד, אסטוניה, ארצות הברית, אתיופיה, בולגריה, בלגיה, בלרוס, בריטניה, ברזיל, גאורגיה, ג'מייקה, דנמרק, דרום אפריקה, דרום קוריאה, הודו, הולנד, הונגריה, וייטאנם, טיוואן, יוון, יפן, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, מולדובה, מקדוניה, מלטה, מכסיקו, נורבגיה, סין, סינגפור, סלובניה, סלובקיה, ספרד, פולין, פורטוגל, פיליפינים, פינלנד, פנמה, צ'כיה, צרפת, קנדה, קרואטיה, רומניה, רוסיה, שוודיה, שוויץ, תורכיה, תאילנד.

להרשמה לניוזלטר