יש לספור את המלאי שבעסק ביום 31/12/2023. עם זאת, אפשר לערוך, ללא אישור, את הספירה בתוך 10 ימים לפני תאריך זה, או בתוך מספר ימים אלה אחרי תאריך זה, ולבצע את ההתאמות הדרושות, כדי להגיע למצב המלאי בתאריך הקובע. אפשר אף לערוך את הספירה בתוך 30 יום לפני כן או 30 יום אחרי כן אבל רק בהודעה בכתב ומראש לפקיד השומה, ולערוך את ההתאמות. רשימות המלאי יכללו את כל הסחורות המצויות בבעלות העסק או ברשותו. סחורות המצויות במקום, ושייכות לאחר, יירשמו בנפרד. כן יש לערוך רשימה לסחורות השייכות לעסק ומצויות בידי אחרים. במקרה של השמדת מלאי יש להיערך לכך מראש - במסגרת זו פירסמה רשות המיסים הוראות לעניין נוהל השמדת מלאי לרבות הצורך לעדכן את פקיד השומה 30 יום מראש על כך. כמו כן, על הנישום לערוך פרוטוקולים מפורטים לעניין תיעוד המלאי המושמד.
בפניה למס הכנסה יש לפרט את הפרטים הבאים:
- הכתובת המדויקת שבה נמצא המלאי המיועד להשמדה.
- המועד או המועדים המתוכננים להשמדת המלאי.
- שווי המלאי בספרים המיועד להשמדה.
פקיד השומה יחליט, האם להיות נוכח בזמן השמדת המלאי. בסמוך למועד השמדת המלאי, על הנישום לערוך פרוטוקול הכולל שני חלקים. בחלק הראשון יצוין המועד, האופן והסיבות להשמדת המלאי. בחלק השני יצוינו פרטי הטובין המושמדים, לרבות שם הפריט והמספר הסידורי שלו כפי שהם מופיעים ברשימת המלאי, כך שניתן יהיה לזהות באופן חד ערכי את הפריט אשר נרשם בפרוטוקול ולהשוות אותו לרשימת המלאי. במידה והטובין המיועד להשמדה נרכש במהלך השנה ולאחר עריכת רשימת המלאי האחרונה, יש לציין זאת בפרוטוקול, בצירוף האסמכתאות של רכישת פריט זה. נישום, או מי מטעמו, יחתמו על הפרוטוקול תוך ציון התאריך, שם החותם, תפקידו ומספר הזהות. במקרים חריגים, בהם נוצר הצורך להשמיד מלאי באופן מידי (מכוח חוק או הוראות של גופים מפקחים שונים), ולא ניתן להודיע 30 יום מראש כנדרש, יש לידע את פקיד השומה הרלוונטי באופן מיידי ולתעד את המלאי המושמד. בהוראה נאמר כי נישום, אשר הניח את דעתו של פקיד השומה, כי פעל על פי האמור בהוראת הביצוע דנן, יהיה זכאי להפחתת שווי המלאי המושמד לצרכי מס. בחודש יולי 2019 פירסמה רשות המסים הבהרה להוראת הביצוע האמורה, לפיה ינתנו הקלות לעסקים אשר נוהגים דרך קבע להשמיד את המלאי בעסקם (בעיקר בתחומי המזון והפארמה). ובין היתר מתבטל לגביהם הצורך להודיע 30 יום מראש לפקיד השומה.
אישור תקנות מס הכנסה בדבר פחת מואץ לרכישת ציוד (הוראת שעה)
פחת מואץ הוא שיטה לעידוד השקעות הון באמצעות הטבות מס, בה רשאי נישום לבקש ולהקדים את ניכוי ההוצאה לצרכי מס בה נשא בגין רכישת נכס בעסקו. בשיטה זו, למעשה מתקצרת התקופה בה תנוכה ההוצאה האמורה בגין רכישת הנכס לצרכי מס בישראל. הפחת הנוסף מקטין את ההכנסה החייבת של אותם עסקים בשנים הקרובות ויביא לכך שנטל המס עליהם יקטן לגבי אותן שנים. בשנת 2020 אישרה הכנסת את הוראת שעה בדבר מתן פחת מואץ ברכישת ציוד (להלן: "תקנות פחת מואץ"). מטרת הוראת השעה הינה עידוד השקעות בכלל ענפי המשק כחלק מהתמודדות עם נגיף הקורונה, במסגרת הוראת השעה ניתנה האפשרות לכל העוסקים במשק ליהנות מהטבות המס, כאשר התקופה לרכישת הנכסים שיזכו להטבה הינה מיום 1 בספטמבר 2020 ועד ליום 30 ביוני 2021 (להלן: "תקופת ההטבה"). בתנאים מסויימים. בהתאם להנחיות שפרסמה רשות המסים, "כלי רכב" אינו נמנה עם הציוד הזכאי להטבה זו, למעט "רכב עבודה" כהגדרתו בפקודת התעבורה, שאינו משאית. כמו כן, לעמדת רשות המסים גם שיפורים במושכר אינם כלולים בגדר ציוד לעניין התקנות.
שמירת מסמכי מערכת החשבונות
יש לשמור את מסמכי מערכת החשבונות, במשך 7 שנים מתום שנת המס שאליה היא מתייחסת, או במשך 6 שנים מיום הגשת הדוח על ההכנסה לאותה שנה, לפי המאוחר. כלומר, לאחר 31/12/2023 ניתן להשמיד את ספרי החשבונות של שנת 2016, בתנאי שהדוח של אותה שנה הוגש עד 31/12/2017.
מסמכים סטטיסטיים, הזמנות, רישומים פנימיים בין-מחלקתיים, חוזים ופרוטוקולים, תיעוד ופנקסים, שהנישום אינו חייב לנהלם על פי הוראות ניהול ספרים, אך ניהלם מרצון או מכוח דין אחר, יש לשמור במשך 3 שנים לפחות מיום הגשת הדוח על ההכנסה לשנת המס, שאליה הם מתייחסים. האמור בסעיף זה מתייחס לשמירת מסמכים לצורך בדיקתם בידי שלטונות המס בלבד. ייתכן שבענפים אחדים, או על פי דרישות חוקיות מסוימות, נדרשת שמירת מסמכים מסוימים לתקופות ארוכות מן המובא לעיל. רצוי לשמור דוחות שנתיים על עובדים לתקופה בלתי מוגבלת, משום שהם עלולים להתבקש למימוש זכויות בביטוח לאומי וכיו"ב
הקדמת מכירות
לדוגמא בעסק מפסיד, שברשותו מקרקעין המהווה השקעה בת-מימוש, מומלץ למכור את המקרקעין עד ל-31 בדצמבר ולקזז את שבח המקרקעין מההפסד העסקי השוטף. מומלץ למכור מלאי, שערך השוק שלו נמוך מעלותו (מלאי מת, מלאי פגום וכד'), כדי שההכנסות ממכירות בהפסד יובאו בחישוב ההכנסה בשנת המס הנוכחית.