ברצוננו לעדכנכם כי במסגרת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו-2018), התשע"ז-2016 (להלן - "חוק ההסדרים"). נקבעו, בין היתר, הוראות בדבר חובת הפקדה לפנסיה בידי עצמאים החל משנת 2017.
עד כה, לא הייתה חובה כאמור לעצמאים ובמסגרת צו הרחבה לעניין פנסיית חובה משנת 2008, חויב כל מעביד בהפרשה לקצבה לעובדיו. בהתאם לאותו צו ההרחבה לא חלה חובת ההפרשה לקצבה על ציבור העצמאים.
להלן יפורטו לידיעתכם עיקרי התיקון:
- עצמאי חייב להפקיד לחיסכון פנסיוני (קופ"ג לקצבה) תשלומים מ*"הכנסתו החייבת בהפקדה", בשיעור של 4.45% על חלק השכר שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע במשק, ובשיעור של 12.55% על חלק השכר שעולה על מחצית השכר הממוצע במשק ועד לסך של 9,673 ₪.
- חובת ההפקדה איננה חלה על, בין היתר, עצמאים מתחת לגיל 21 או מעל גיל 55, וכן על עצמאים הנמצאים בחצי השנה הראשונה לפעילותם כ"עוסקים" לצרכי מע"מ.
- תשלומים לקופת גמל לקצבה יופקדו לא יאוחר מתום שנת המס שבשלה מופקדים התשלומים.
סכומים שיופקדו למרכיב חיסכון למצב אבטלה:
- הסכום הנמוך מבין (א) שליש מהכספים שיפקיד העצמאי לקופת הגמל, או (ב) הסכום הנקוב בסעיף 9(7א)(א)(2) לפקודת מס הכנסה כתקרת הפטור לשנה (נכון ל-2016 סכום של 12,230 ש"ח), כנמוך מבניהם, יופקד למרכיב חיסכון למקרה של מצב אבטלה.
- עצמאי שיחפוץ למשוך כספים המיועדים לדמי אבטלה כאמור, יהיה רשאי לבחור אם למשוך את הכספים כהכנסה חייבת במס וכך לשמר את הפטור ממס על הכספים למועד משיכת הקצבה, או למשוך אותם בפטור ממס עד סכום שהוא מכפלת מספר שנות העבודה של העצמאי בסכום הנמוך מבין: תקרת הפטור לפי סעיף 9(7א)(א)(2) לפקודת מס הכנסה ( 12,230 ₪ נכון לשנת 2016), לשנה, או סכומים ממרכיב חיסכון לאבטלה בקופת גמל לקצבה שמשך העצמאי, עד גובה ממוצע הכנסתו החייבת בהפקדה של העצמאי בשלוש שנות העבודה שלפני השנה שבה היה רשאי למשוך את הכספים.
הוראות נוספות שתוקנו במטרה לעודד עצמאים לחיסכון ארוך טווח:
- הפחתת שיעורי ביטוח לאומי החל מיום 1.1.2017, על חלק השכר שאינו עולה על 60% מהשכר הממוצע במשק, ל-2.87% (בתוספת מס בריאות של 3.10%) וזאת על מנת להקל על עצמאים בעלי הכנסות נמוכות שיפקידו לקופת גמל. אך עם זאת שיעור הביטוח הלאומי, על חלק השכר העולה על 60% מהשכר הממוצע במשק, הוגדל ל- 12.83%(בתוספת מס בריאות של 5%).
- הגדלת הטבת המס של עצמאיים לזיכוי בהפקדה לפנסיה בשיעור של 0.5% ובתנאי שלא ניצלו את הטבת המס בגין רכישת ביטוח מועדף לאבדן כושר עבודה.
על מנת להבטיח את יישום חובת ההפקדה, מוסמך המרכז לגביית קנסות לאכוף את הוראות החוק ולהטיל קנס על עצמאי אשר לא יפקיד תשלומים לקצבה כאמור.
(*) המונח "הכנסה חייבת בהפקדה" מוגדר לעניין זה: כ"הכנסה לפי סעיף 2(1) או (8) לפקודת מס הכנסה לאחר הניכויים שהותרו ממנה לפי כל דין ולפני הקיזוזים והפטורים שהותרו ממנה לפי כל דין, ולמעט תשלומים ממרכיב חיסכון לאבטלה..."
(**) סכום שכר ממוצע עדכני בהתאם לחוק הביטוח הלאומי.