לאחרונה במדורי הכלכלה כיכבה הדוגמנית והמגישה, בר רפאלי, שעל פי טיוטת החשדות שנשלחה אליה, העבירה לרשות המסים מידע כוזב, והסתירה מידע רלוונטי, כדי שבהגדרה, היא לא תיחשב כתושבת ישראלית לצרכי מס.
מהם התנאים שבהם צריך לעמוד כדי לקבל הקלות במס?
ככלל, כדי לקבוע את חבות המס של אדם מסוים, אחד הכלים המרכזיים הוא מבחן מרכז החיים. במילים פשוטות, אם מרכז חייו של אותו אדם נמצא בישראל, גם אם הוא עובד בחו"ל או מפיק את הכנסותיו במדינות אחרות הוא ייחשב לתושב ישראל וישלם מס הכנסה בהתאם.
מעבר לכך, קיימים מבחנים נוספים שהם מבחן הימים. כך למשל - האם אדם שהה בישראל מעל 183 יום בשנה אז הוא ייחשב באותה שנה לתושב ישראל, אולם לחילופין אם הוא "תושב חוץ" לחלוטין והכנסותיו הופקו בחו"ל הוא איננו אמור להתחייב במס בישראל.
כמה זמן ישראלי צריך לשהות בחו"ל על מנת לא להיות חייב מיסים למדינה?
תושבי ישראל מחויבים לשלם מס הכנסה על כלל ההכנסות שהם מפיקים, גם אם העבודה מתבצעת בחו"ל. אין זמן מוגדר, אולם כאמור מבחן משך זמן שהייה בחו"ל עשוי לסייע בעניין שאלת חבות המס. מבחן מרכז החיים הוא אחת הדרכים העיקריות לקבוע האם מי שעובד בחו"ל, מתגורר בחו"ל או מפיק הכנסות בחו"ל עדיין נחשב לתושב ישראל לצורך תשלום מס בארץ.
מה הייתה הבעיה בסוגיה של בר רפאלי?
לפי הנכתב לגבי החשדות, בין 2006 ל-2007 הגישה בר רפאלי דוחות לרשות המיסים שבהם דיווחה כי אינה תושבת ישראל, ולא כללה בהם הכנסות שהפיקה מעבודותיה בחו"ל. מעבר להודעה על כתב אישום אפשרי בגין עבירות מס, מתמודדת רפאלי עם הליכים אזרחיים שעשויים להיות בעלי השפעה מכרעת. העיקרי בהם נסוב על השאלה אם מדובר בתושבת ישראל באותם שנים כך שהייתה צריכה לדווח על הכנסותיה לרשות המיסים באותן שנים.