נבקש להביא לידיעתכם כי לאחרונה פורסמו מספר תזכירי חוק להערות הציבור הכוללים תיקונים וזאת כחלק מהתוכנית הכלכלית לשנת 2025 - חוק ההסדרים
מס יסף
מוצע לתקן את סעיף 121ב לפקודת מס הכנסה, כך שמעבר למס הנוסף הקבוע בסעיף, יוטל מס נוסף על הכנסות פסיביות (לרבות דיבידנד, ריבית ורווחי הון) והרחבת החבות במס יסף גם על שבח מקרקעין במכירת דירה שאינה פטורה ממס שבח.
מיסוי רווחים לא מחולקים
מוצע לתקן את סעיף 62א לפקודת מס הכנסה וחוק הביטוח הלאומי, כך שניתן יהיה להשקיף את ההכנסות של חברת מעטים לבעל השליטה ולמסות אותם במס שולי, וכן להרחיב את תחולת הסעיף על חברות נוספות שבעבר לא נכללו בתחולתו, להלן עיקרי הדברים:
- צמצום סף היציאה מתחולת הסעיף, רק לבעלי שליטה, שהכנסתם אינה יכולה להיחשב כהכנסתו של עובד שכיר, שמחזיקיםלפחות 50% מאמצעי השליטה בגוף שמקבל את השירות בניגוד למצב כיום בו מספיק החזקה בשיעור 10% או יותר בכדי לצאת מתחולת הסעיף.
- מיסוי חברות מעטים עסקיות שיש להן שיעור רווחיות גבוה מהרגיל מפעילות עתירת יגיעה אישית וחיוב במס שולי.
- ביטול ההקלה הקיימת, במקרים בהם ניתן שירות לשותפות ע"י שותף בשותפות באמצעות חברה.
- הטלת מס ריבית בשיעור של 2% בכל שנה על רווחים צבורים מעל "כרית הביטחון" הלא מחולקים ואשר מושקעים בהשקעות פסיביות.
צעדים אלו נועדו לצמצם את ההבדלים בין שיעורי המס החלים על הכנסה המופקת בידי יחיד לבין הכנסה המופקת באמצעות חברה, ובכך למנוע תמריצים שליליים להתאגדות לצורך תכנון מס.
העלאת דמי ביטוח לאומי
מוצע כי יועלו שיעורי דמי הביטוח הלאומי של שכירים (לרבות הפרשות המעסיק), עצמאיים ושל מי שאינו עובד ואינו עצמאי.
קיזוז מע"מ בשכירות
במטרה לעודד את הבנייה לשכירות ארוכת טווח בישראל, מוצע להקל על יזמים במימון הפרויקטים על ידי מתן אפשרות קיזוז מע"מ תשומות בשלב בניית הפרויקטים. אפשרות דחיית חבות המע"מ למועד מכירת הדירות תשפר את הכדאיות הכלכלית ליזמים ותתמרץ את שוק השכירות המוסדית.
הקלות בביצוע שינויי מבנה
כך שירחיבו את שינויי המבנה הזכאים לדחיית מס, ביניהם הגדלת היחס המותר לדחיית מס במיזוג חברות. בנוסף, יבוצעו מספר שינויי חקיקה נוספים אשר יפשטו את התנאים לביצוע שינויי מבנה הזכאים לדחיית מס, כגון ביטול תקופת החובה לאחזקת מניות בחברה לאחר שינוי מבנה וביטול חובת השלמת בנייה בנכס בעת ביצוע שינוי מבנה בדחיית מס.
מתן וודאות לגבי קבלת פטור ממס רווח הון למשקיעים זרים
במסגרת חוק ההסדרים, יוסדרו בחקיקה ובתקנות מס הכנסה האופן בו ממוסים משקיעים זרים, לרבות פטור מהדרישה למפעל קבע, וקיבוע שיטת הבחינה של פעילות העולה לכדי עסק של משקיע זר. כמו כן, יוסדר שיעור המס על דמי הצלחה של מנהלים כללים ויקבע בשיעור של 32%, תוך קיבוע הפטור ממע"מ על דמי הצלחה בחוק.
הגדלת הוודאות במיסוי מרכזי מו"פ של קבוצות רב
מוצע לפרסם מסלול ירוק שיפרט את התנאים להכללות בתמחור בשיטה חד צידית (cost +). מטרת המסלול הירוק תהיה לייצר ודאות לקבוצות רב לאומיות שפעילותם המרכזית הינה מחוץ לישראל, ונוכחותם בישראל נובעת בעיקר כתוצאה מרכישות והפעלת מרכזי מו"פ, ולהגן עליהם מפני טענות של חלוקת רווח או זכאות ל"בעלות כלכלית". במסלול הירוק יפורטו מבחנים כמותיים פשוטים ומדידים שיכוונו לקבוצות רב-לאומיות אלו, ויאפשרו להן לדווח כי הן עומדות במבחנים שייקבעו, על בסיס הצהרה עצמית כלומר ללא צורך באישור מנהל.
אי התרה בניכוי לצרכי מס חשבונית ללא מספר הקצאה
כיום ישנה לקונה בחוק המאפשרת לנכות הוצאה בעבור חשבונית שזוהתה כפיקטיבית. כלומר, חשבונית שכבר סומנה כחשבונית פיקטיבית עדיין תנוכה לצורך מס הכנסה. על מנת להילחם בתופעת החשבוניות הפיקטיביות מוצע לא לאפשר ניכוי של חשבוניות פיקטיביות גם לעניין מס הכנסה.
פטור ממס על קצבה מזכה
מוצע לתקן את סעיף 9א לפקודת מס הכנסה כך ששיעור הפטור ממס החל על קצבה מזכה, על היוון קצבה ועל יתרת ההון הפטורה כאמור באותו סעיף, אשר עומד בשנת 2020 עד 2024 על 52% יחול, בכל מקום, גם בשנת 2025 ואילך.
נכס דיגיטלי
תזכיר לתיקון פקודת מס הכנסה, שנועד להבהיר את הסיווג של נכס דיגיטלי "נכס המהווה ייצוג דיגיטלי של ערך או זכות, הניתן להעברה ולאחסון באופן דיגיטלי, והעושה שימוש בטכנולוגית רישום מבוזר, או בטכנולוגיה דומה לרישום או שמירת מידע..." כנכס לפי פקודת מס הכנסה, באמצעות הוספת ההגדרה לחלק העוסק במיסוי רווחי הון, וכן קובע כללים לגבי קביעת מקום הפקת רווח ההון במכירת הנכס הדיגיטלי.
פטור ממס על קצבה מזכה
ההעלאה המתוכננת בשיעור הפטור ממס ל- 67% שיעור הפטור ממס החל על "קצבה מזכה", על היוון קצבה ועל יתרת ההון הפטורה לפי ס' 9א', תבוטל ואילו הפטור העומד על 52% יחול גם לגבי שנות המס 2025 ואילך.
עדכון והקטנת התקרות להפקדה לפי ס' 3(ה3) לקופת גמל לקצבה (תגמולים ופיצויים).
הקפאת סכומים
תחוקק הוראת שעה ולפיה בשנים 2025-2027 תבוטל הצמדת סכומים מסוימים בפקודה ובין השאר: מדרגות מס ההכנסה, ערכן של נקודות זיכוי, סכומי התרומה המותרים למס ועוד. כמו כן, באופן דומה תבוטל הצמדת הסכומים לעניין מענק עבודה, מס רכישה ומס שבח.
בנוסף, הוחלט לקדם השלמת תהליכי חקיקה שעדיין לא הושלמו, לדוגמא: העלאת שיעורי מס הקנייה המוטלים על סוגי דלק שונים, דיווח על הכנסות מדמי שכירות, התקנת דלקן כתנאי לניכוי הוצאות דלק ועוד...
תשומת ליבכם כי מדובר בשינויים צפויים משמעותיים, אשר חלקם מחייבים היערכות ותכנון מוקדם. יחד עם זאת, בנוסח הסופי של החוק ייתכן ויחולו שינויים. אנו נעדכן בהתפתחויות.